Az év vége felé illetve az új esztendő elindulásával számot vethetünk, hogy a 2021-es esztendőben honnan hová jutottunk el a céljaink megvalósításában. Már a második éve élünk a vírus fogságában, teljesen megváltoztak az életkörülményeink, munkahelyi és iskolai jelenlétünk, baráti és rokoni kapcsolataink, sportolási és szórakozási lehetőségeink, illetve vásárlási szokásaink. Ismételten hasznos lehet számunkra, ha

az új év első napjain tudunk találni időt a befelé figyelésre,

hogy átgondoljuk az életünk legfontosabb pilléreit. Vegyük elő újra a jól ismert munka-magánélet egyensúly szemüvegét.

Ahhoz, hogy jobban egyensúlyban tudjuk tartani e két fontos életterületünket, képzeljük el, hogy egy hagyományos mérleg két tányérjába tesszük a munkánkhoz tartozó tényezőket, illetve a magánéletünk aspektusait. A mérleg tányérjait tartó kar oszlopa meg mi magunk vagyunk. Vizsgáljuk meg, hogy miket tettünk a 2021-es évben ezekbe a tányérokba, illetve mik kerültek be akaratunk ellenére. És utána nézzük meg, hogy

mivel erősítettem, illetve gyengítettem a mérleg tartó oszlopát, azaz önmagam testi, lelki és szellemi egységét.

Nézzünk rá először a munkánkkal kapcsolatos tényezőkre. Elsőként vizsgáljuk meg, hogy mennyire tudtuk napi, heti, havi, illetve éves szinten egyensúlyban tartani a munkával töltött órák számát. Ha igen, hogyan csináltuk? Ha nem, hol kellett volna jobban meghúzni a határokat vagy több energiát beletenni a feladatok elvégzésébe?

Utána nézzük meg, hogy milyen volt a munkád minősége. Mik azok a feladatok, amiket szívesen, szívből, lelkesen és örömmel végeztél el? Kikkel dolgoztál együtt hatékonyan és jókedvvel? Milyenek voltak a munkakörülményeid? Mekkora önállóságod és szabadságod volt a feladatok kiválasztásában, illetve elvégzésében? Számodra megfelelő felelősséget vállaltál fel ezekben? Mire volt ráhatásod? Mennyire tudtad felvállalni és kimondani a véleményed? Mik azok, amiket ugyanúgy csinálnál, illetve min változtatnál? A házi munka tovább gyarapította a munkával töltött óráid számát, vagy inkább kikapcsolt, sőt akár fel is töltött egy fárasztó munkanap után?

Most vegyük sorra a magánéletünk tányérjába kerülő aspektusokat. Mennyi időt töltöttünk a családi kötelezettségekkel, illetve

mennyi minőségi együttlétet tudtunk beszorítani szeretteinkkel?

Mennyi házi munkát végeztünk napi, illetve heti szinten? Mennyi időt töltöttünk a gyerekeink nevelésekor a fegyelmezéssel és tanulással/oktatással, illetve szabad játékkal és önfeledt együttléttel? Tudtunk-e találkozni eleget a számunkra fontos rokonainkkal és barátainkkal? Voltunk koncerten, színházban vagy moziban? Utaztunk és kirándultunk belföldön vagy külföldön?

Végezetül tekintsünk rá a mérleg tartó oszlopára. Ez a legfontosabb része a mérlegünknek.

Ha ez elgyengül vagy eltörik, nincs, ami tartsa a mérleg karjait és tányérjait.

Itt három fontos aspektusból érdemes megvizsgálni az elmúlt időszakot. A testi, lelki és szellemi egységünk szempontjából gondoljuk át az évünket.

Először a testünkkel kapcsolatban válaszoljuk meg a következő kérdéseket:

Mennyire vagyunk elégedettek az egészségünkkel? Mit tettünk annak érdekében, hogy egészségesen táplálkozzunk? Ittunk-e eleget? Milyen volt az alvásunk? Szedtünk-e vitaminokat? Mozogtunk-e rendszeresen? Tudtunk-e figyelni a testsúlyunkra? Voltunk-e eleget a természetben? Betegség esetén adtunk elegendő időt a felgyógyulásra? Illetve sikerült megérteni a betegségünk üzenetét? Igénybe vettünk-e kényeztető, feltöltő vagy szépészeti szolgáltatásokat, mint masszőr, fodrász vagy kozmetikus?

Lelki vagy pszichés jóllétünk esetén a legfontosabb kérdés, hogy

mennyire tudtuk felismerni, tudatosítani és kifejezni szükségleteinket, vágyainkat és érzéseinket.

Mennyire tudtunk kiállni az érdekeinkért? Tudtunk-e asszertíven viselkedni? Tudtunk-e nemet mondani? Tudtunk-e tenni magunkért a stresszes időszakokban? Volt-e időnk feltöltődni, pihenni, relaxálni vagy meditálni? Be tudtuk-e látni saját tévedéseinket?  Elég bátrak voltunk-e kilépni visszahúzó kapcsolatokból? Tudtunk-e segítséget kérni elakadásaink felismerésekor?

Szellemi vagy intellektuális táplálékra ugyanúgy szükségünk van az egyensúlyunk fenntartásához. Sikerült-e teljesíteni a kitűzött célokat? Mennyi időt tudtunk szánni olvasásra, tanulásra, továbbképzésre vagy önfejlesztésre? Szántunk-e időt meditálásra vagy imára?

A fenti kérdéseket ki lehet egészíteni számos más területtel is. Több évrendező füzet van forgalomban az internet is, amit érdemes lehet kitölteni az év lezárásához és az új megtervezéséhez. A legfontosabb üzenete ennek az írásnak, hogy

figyeljünk jobban a mérlegünk tartó oszlopára az előttünk álló új esztendőben!

A fenti gondolatokkal kívánok minden kedves olvasómnak testi, lelki és szellemi egységben és egészségben kiegyensúlyozott munka-magánélet mérleget 2022-es évben! Számomra a munka-magánélet mérlege így néz ki:

Forrás: Klinger Mária

————————————————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzésünk, közvetlenül a bejegyzés alján látható ÉRTÉKELÉS-nél fejezheted ki, mennyire, továbbá ugyanitt megoszthatod a Facebook-on keresztül is, ha jelentett számodra bármit az írás tartalma.

Az oldal alsó részében található HOZZÁSZÓLÁSOK résznél tudod elmondani véleményed, amit előre is nagyon köszönünk, hisz kölcsönösen formáljuk egymást. A fenti funkciók használatához, tájékozódáshoz a Pontblog GDPR szabályzatát itt találod.

Mária eddigi írásai itt olvashatók.