Forrás: Pexels

Soha nem gondolkodtam el azon, hogy a hézagnak milyen más jelentése lehet. Ha a hézag szinonimáját résként, hasadékként, nyílásként vagy repedésként használom, mindegyik szóhasználat mást és mást sugall. Azt vettem észre az elmúlt időszakban a környezetemben, hogy a hézag szó kimondása vagy meghallása alapvetően negatív attitűddel jár. Szerintem azonban az értelmezése kizárólag attól függ, hogy melyik oldaláról nézzük.

Azt figyeltem meg, hogy a hézagoknál általában arra törekszünk, hogy megszüntessük azokat. Miért? Mert általános értelmezésben a hézagokat hibának vesszük, így kifejezetten igyekszünk elrejteni, bár kevesen, de vannak olyanok is, akik pont meg akarják oldani azokat. Ha a hézagot résnek veszem, akkor az friss felfedezést, akár lehetőséget is jelenthet. Ez nevezik a közgazdaságtanban piaci résnek. Ebben az értelmezésben fura, de lehetőségként értelmezzük. Ha azt vesszük, hogy létezik az építőiparban olyan gyakorlat, amikor kifejezetten hézagokat kell képezni, akkor ilyenformán innovációként érzékeljük. Ha azonban úgy közelítem meg, hogy nem túl hasznos, ha a laminált parkettacsíkok között hézag keletkezik, akkor negatív, de orvosolható értelmezést kap. Tehát minden kizárólag értelmezés kérdése.

Azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha a hézagokat nem elutasítanánk, hanem befogadnánk? A megfelelő hibák pozitív változásokra sarkallhatják az embert. Gondoljunk csak bele! A hézagok lehetőséget adtak már híres festőknek, zeneszerzőknek és megannyi felfedezőnek, hogy olyan új irányt teremtsenek, ami alapjaiban rengette meg az akkori/mostani kor elvárásait. Sőt, nem lennének egyedi magyar termékeink, ha nem lennének hézagjaink.

Azt gondolom, hogy minden hézagot komolyan kell vennünk, és elsősorban jól értelmeznünk. Nem szabad elutasítónak lenni, hiszen mi döntjük el, hogy az a bizonyos hézag jó terepe-e az innovációnak, vagy amennyiben azt problémának értelmezzük, akkor milyen módon tudjuk orvosolni. De semmi esetre sem ignorálni, megszüntetni, eltörölni. Szerintem jó lenne, ha megtanulnánk azt, hogy a hézag elsősorban lehetőség! Érdemes tanulni a hibáinkból, főleg, ha lehetőség is járul mellé :-).

Egyszerű rés, űr, hasadék? Probléma vagy lehetőség? Mindenki döntse el maga :-).