Forrás: Unsplash

Az, hogy mit jelent a fekália szó, gondolom, senkinek nem kell kifejtenem. Azonban ez a szó a 2017-es év utolsó napján elhagyta a számat egy emberi cselekedetsorozatra reagálva. Igen, sajnos ez megtörtént, de büszke vagyok arra, hogy nem ítélkezve, inkább csak a megfelelő jelzőt keresve fogalmaztam.  Lehet, hogy egy kívülállónak úgy tűnik most, hogy ítélkezem, de aki ismeri a körülményeket, az érti és tudja, hogy ez inkább tárgyilagos reflektálás, hiszen konkrét tényeken alapszik.  

Szomorú, amikor hosszabb ideje azt látom, hogy valaki másnak rosszat akar, és tényleg többször kimondtam már azt is, hogy „ennél a pontnál biztosan nincs lejjebb”. Hol követtem el a hibát? Talán ott, hogy önmagam értékrendjéhez mértem a fenti mondatot, és nem ahhoz az emberhez, aki másnak/másoknak folyamatosan rosszat akar. Hogyan lehet rosszat „tenni”? Megmondom. Hazugsággal, vádaskodással, nagyon ferde képzeletvilággal, a fel nem vállalással, hárítással, logikátlan állítással. Uszítással, lejáratással, áskálódással, cinizmussal, ócsárlással, de nem szemtől szemben, hanem a másik háta mögött. Azzal is lehet, hogy ha valaki nem érez…..sem megbánást, sem lelkiismeretfurdalást, ezért lenéző, tapintatlan és érzéketlen.

Milyen ember az, aki nem képes a másik ember szemébe nézni? Milyen ember az, aki csak provokációra képes? Miért jó a provokáció? Erőfitogtatásra. A saját erejének fitogtatására. Aki ilyen eszközökkel él, abban harag van és mély gyűlölet. Nem mások iránt, hanem önmaga iránt.  

Összefoglalva, számomra üzenet értékű, ha valaki olyan cselekedetre vetemedik, ami mások érdekeit és személyiségi jogait sérti; az az ember fél. Bármennyire is érzéketlen, de fél.  Vajon kitől vagy mitől fél? Saját magától és ez a félelem arról szól, hogy amit felépített maga körül, egyszer kártyavárként fog összeomlani, hiszen manipulációból és hazugságból áll.

Minden ember úgy viselkedik a másikkal, ahogy önmagával is teszi.

Szóval mi lehet még a fekália? Számomra morál nélküli emberi viselkedésmód, amely gyűlöletet és rosszindulatot takar. Határtalanul, gátlástalanul. Amikor azt érzékeled, hogy nincs fék, lelkiismeret és bűntudat valakiben. Nincs se ember, se Isten számára. És mindezt miért teszi?

Mert nincsenek igazi érzései, és mert fél…..a lebukástól.


Ha szeretnél még a Pontblogon más bejegyzéseket is olvasni, itt megteheted.

Ha tetszett a bejegyzésünk, megoszthatod vagy lájkolhatod a tartalmat.


Hasonló témában írt bejegyzéseinket itt találod:

Máramarosi Gréta: Másokat mérgezni vagy békében élni önmagunkkal?

Füredi Dóri: Törlés, küldés és ami még vele jár

Füredi Dóri: Nem én kiáltok, a föld dübörög

 Ez a totálisan komment nélküli írásom…