Na, nem én! Vagy ha igen, beismerem! Lehet, hogy hosszú tanulás eredménye ez, de mindenképpen a nevelés, a neveltség fokmérője. Nem emlékszem, hogy mikor fogalmazódott meg bennem először, hogy jobb egy hiba elismerése, mint annak elfedése……. viszont ma már ragaszkodom ehhez a nézőponthoz! Úgy gondolom ez ma egy erő! Egy olyan emberi tulajdonság, ami kiemel engem ebből a hazug világból. Persze nem mondom, hogy minden esetben kellemes, de nekem nem kell hazudnom, így nincs mit magyaráznom és nem akarok megfelelni senkinek.

Éppen ezért akaszt ki minden olyan ész nélküli interakció, amely agresszív és indokolatlan. Az viszont egyenesen vérlázító számomra, amikor egy ilyen jellegű fellépésnek nincs lezárása! Tudom, hogy sokat várok embertársaimtól, de a lezárás nálam úgy hangzik, hogy

„elnézést tévedtem” vagy „elnézést, félreértettem”.

De a legjobb, ha ezt szabályos kommunikációs kapcsolatot teremtve beszéljük meg.

Mert ugyebár ennek hiányában kevésbé felvállalható…… amikor elveszítve a csatát csak állsz, és hülyén érzed magad… vagy leforrázottan, kinevettetve, megalázottan megnémulsz, és szabályosan összezsugorodva próbálsz elrejtőzni a környezeted elől….na az szánalmas. Az előbb még lendületből „hogy ugye az ugye”! stílusból, elkullogni vér ciki!

Ne próbáljuk ezt azzal megmagyarázni, hogy feszültek vagyunk vagy sok a gondunk! Hogy annyi baj van! Meg a „Be vagyunk zárva!” Tényleg?

És elfelejtettünk embernek lenni?

Mindenki be van zárva! Mindenkinek megvan a maga gondja! Mindenki küzd! Mindenki ember!

Tanuljunk meg, ha eddig nem sikerült…..hogy mit?:

korrektnek lenni!

Megfontoltan, kulturáltan véleményt nyilvánítani. Az sem utolsó szempont, hogy győződjünk meg arról, mennyire nyugszik valós alapon az állításunk. Képesek vagyunk-e érdemben érvelni mellette! Ha ez hiányzik, el se kezdjük! Mert csak felesleges konfliktusforrás… leégés… végtelenül sértő, és arrogáns lesz a vége.

És emellett nem árt, ha elgondolkodunk azon, hogy közben milyen kárt okozunk a másik lelkében. Csak azt szabadna megengedni magadnak, amit te is el tudsz cipelni a hátadon! Tehát itt az idő, hogy újra használjuk a

bocsánat, sajnálom, elnézést kifejezéseket.

Vagy ami még jobb, ne szólalj meg ha érdemben nincs mit mondanod!!!

————————————————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzésünk, közvetlenül a bejegyzés alján látható ÉRTÉKELÉS-nél fejezheted ki, mennyire, továbbá ugyanitt megoszthatod a Facebook-on keresztül is, ha jelentett számodra bármit az írás tartalma.

Az oldal alsó részében található HOZZÁSZÓLÁSOK résznél tudod elmondani véleményed, amit előre is nagyon köszönünk, hisz kölcsönösen formáljuk egymást. A fenti funkciók használatához, tájékozódáshoz a Pontblog GDPR szabályzatát itt találod.

Hasonló tartalmú írásainkat itt olvashatod:

Imre Lili: Kasztrendszer….de miért?

Farkasok között

Nagyvárosi mindent szabad?