Forrás: Pixabay

Az utóbbi időben lépten-nyomon azzal a jelenséggel találkoztam, hogy valaki folyamatosan kitörölte a közösségi hálón azon ismerőseit, aki nem írt neki a születésnapjára vagy névnapjára. Az is előfordult, hogy valaki egyszer rosszat szólt, vagy nem értett egyet a kiposztolt döntéssel, puff neki, kitörölte, sőt még pocskondiázó üzenettel toldotta meg előtte. Ilyenkor azt érzi az ember, hogy már nincsenek gátak.

Az én értelmezésem szerint a törlés-küldés gomb ilyen értelmezésű aktív használóját kicsinyes embernek hívják. De kire is illik ez a megállapítás? Véleményem szerint nem arra, aki optimista, hanem arra, aki fél. Fél adni és fél elengedni dolgokat. Attól tart, hogy ezzel ő jár rosszul vagy veszít, vagy nem nyer annyit, amennyit ő gondolt. Sőt a kicsinyes ember azért ad, hogy még többet kérjen vagy kérés nélkül még többet kapjon vissza. A kicsinyes ember nem vállalja fel a felelősséget, és kifejezetten konfliktuskerülő (ezért szeretik az elektronikus levelezés birodalmát), hatalmát egy kis körben hazugságvárak felépítésével hozza létre.

A kicsinyes embernek egy „fegyvere van”, és ez a döntési pozíciója. Eldöntheti, hogy mit lép, kit támogat és mire voksol. Kinek fröcsög üzenetben, majd kit töröl ki azután következmények nélkül. De a körülmények foglya, mert nem tud objektív lenni.  Kizárólag a saját és a hozzá közel állók érdekeivel foglalkozik, ezért rövidlátóvá válik. A rövidlátásának köszönhetően beszűkül a tudata, félelmei pedig beindítják a rosszindulatot (hogy a hamis privilégiumát fenntarthassa). Így válhatunk nagyon gyorsan ellenséggé úgy, hogy semmit nem kell érte tennünk…..hiszen átlátunk a szitán.

Ha viszont velük bánnak így, akkor megsértődnek. A kicsinyes emberek földbe tipornak másokat, hogy így többnek és jobbnak érezhessék magukat.

A kicsinyességnek nem véletlenül szinonimája a szűklátókörűség, a korlátoltság valamint a szemellenzősség. A kicsinyes ember földhözragadt, megelégszik az apró dolgokkal, csak irányítani akarja az embereket…..egy idő után azonban érzéketlenné válik a hazugságai fellegvárában.

A kicsinyesség a B típusú személyiségzavarok egyik jellemzője (nárcisztikus személyiségzavar). Ha ilyen személyiségzavaros emberrel találkozunk, mindenképpen tegyük fel a magyar kérdőszavainkat….hasznosak, majd ezt követően segítsük abban, hogy megfelelő segítséget kapjon….

Döntés valaki kezében, törlés és küldés tabuk nélkül… hogy is van ez?