Forrás: Unsplash

Két hónappal ezelőtt ezzel a jelzővel illettek. Azóta is gondolkodom az ún. Mucika jelenségen. Történt ugyanis egy szupermarketbe igyekezvén, hogy parkolást követően kinyitottam a vezetőoldali ajtót. Pár másodpercre rá pedig csak egy nagy csattanást hallottam. Egy hölgy, elmérve a saját parkoló sávját belehajtott a kinyitott ajtómba. Konstatálva a történteket, kiszálltam az autómból. A hölgy is ugyanezt tette, majd ez a mondat hagyta el a száját fennhangon: „Mucika, nem tanítottak meg rá, hogy körül kell nézni, mielőtt kinyitod az ajtót? Én 34 éve vezetek. És különben is csak ásványvízért jöttem, nézd meg mi lett belőle….” Így részemről már az első 5 másodpercben eldőlt, hogy itt nem igazán lesz megegyezés, hogy ki is volt a felelős :-D. Tehát kihívtuk a rendőröket.

Megérkezésüket követően rövid idő után a rendőrök megállapították, hogy a sérülések és a két autó helyzete alapján a hölgy a felelős a történtekért.

Erre megint jött a Mucika hullám:

„Nem én vagyok a hibás, Mucika az (azaz én :-D). Ő az, aki nem nézett körül, mielőtt kinyitotta volna az ajtót, és különben is 34 éve vezetek”. Azt gondolom, ha akkor kívülről látom magam, biztosan egy tág pupillájú, tátott szájú nőt láttam volna, aki  nem akarja elhinni, amit hall.

Majd elmondták a rend őrei, hogy ha elismeri a felelősséget, akkor kék-sárga papír és mindenki megy haza. Ha nem, akkor tárgyalás és bírság is lesz.

Harmad ízben zúdult rám a Mucika-cunami:

„Ő nem hibás, Mucika a hibás és különben is 34 éve vezet”. Az egyenruhások erre a következő kérdést tették fel: „Ha a kinyitott ajtó helyén egy babakocsi vagy egy bevásárlókocsi van, vagy ne adj uramisten én már kiszálltam volna, akkor azokat is elütötte volna?” A hölgy kerek szemekkel újra nekikezdett negyedízben is: „Akkor is Mucika a hibás, hogy lennék én, hiszen 34 éve vezetek!”. Erre a rendőrök már csak nevetve legyintettek és megkértek, hogy a papírok kitöltése után  nyugodtan menjek haza .

Tényleg azóta gondolkodom a Mucika jelenségen. A Mucika egy olyan mumus, aki felelős lehet a hölgy lelkiismeretéért?

Mucika az a rapidan kijelölt személy, aki a kihelyezett felelősséget vagy elviszi vagy nem…..

mert hogy a megszólítás tulajdonosa nem fogja, na abban tuti biztosak lehetünk. Mucika egyszerű áldozat az adott pillanatban. Tehát az képes Mucika bőrébe bújni, akinek nincs helyén az önértékelése.

Egyezzünk meg abban, hogy Mucika egy degradáló szó minden értelemben. A megnevezés egy cselekvőképtelen, bamba buta áldozati libát takar nálam.

Szóval azt tanácsolom, ha valaki a jövőben ilyen Mucika-jelenségbe botlik, tegye fel az első kérdést:

Mucikának gondolom-e magam vagy sem?

Ha nem, akkor objektív támogatást kell kérni, és arrébb kell menni, mert nincs az az ember, aki meg tudna győzni egy ilyen embert. Vagy ha mód van rá, akkor fel kell tenni a megszólítás tulajdonosának a MIÉRT kérdést :-D.

Azt azért még elmondom, hogy februárban még lehetek Mucika, hiszen akkor lesz a tárgyalás. Na akkor fogom  majd megkérdezni a miértet :-). Hátha tud rá válaszolni. :-D.


TOP10 írásainkat itt nézheted meg!

Ha szeretnél még a Pontblogon más bejegyzéseket is olvasni, itt megteheted.

Ha tetszett a bejegyzésünk, megoszthatod vagy lájkolhatod a tartalmat.


Hasonló témában írt bejegyzéseinket itt találod:

Füredi Dóri: Mindenki más szemüveget visel

Imre Lili: Minták

http://pontblog.hu/portfolio/maramarosi-greta-az-en-kepem-es-az-enkepem/Te voltál már Mucika? Én igen, egy röpke ideig. Mert Mucika a kihelyezett felelősségvállalás eszköze 🙂