Forrás: Pexels

Gondolkodtatok-e már arra, hogy évtizedekkel ezelőtt már kitalálták gyermekek számára a vezető képzést?

Pedig igen, létezik. Körülöttünk élnek a jelenkor miniatürizált vezetői úgy, hogy észre sem vesszük őket. Már 14 éves korukra rendelkeznek a legfontosabb vezetői erényekkel, úgy mint: pontosság, figyelem, kíváncsiság, felelősség, helikopter szemlélet, empátia, együttműködés, csapatszellem, kitartás, elkötelezettség, alázat. Rendszerezettek és szervezettek. Folyamatos képzéseken vesznek részt, vizsgáznak, csapatot építenek, felelősséget vállalnak a munkájukért, sőt annak következményeit is vállalják. Prezentálnak, teljesítményt értékelnek, megtanulnak tervezni-szervezni. Egy mini vállalat részesei. Sőt…..a mindenki által áhított ’flow’ érzés folyamatában végzik mindezt. Kik is ők? A gyermekvasutasok.

Egy gyermekvasutas elmondhatja magáról, hogy a saját kedvéért, saját elhatározásából végzi munkáját. Maximálisan elkötelezett, felnéz vezetőire, akik maguk is maximum 18 évesek. Kiáll a másikért, a csapatért. Tudja azt, hogy joga és kötelessége beletenni a közösbe. A csapat vezetőjét a csapat maga választja ki.  Kiállnak egymásért. Rendszeres visszajelzést kapnak a munkájukról. Áldozatot hoznak minden egyes hajnalban a szolgálatuk napján, hiszen több mint 8 órát töltenek munkával. Elköteleződnek, szívvel fordulnak oda még akkor is, amikor már felnőtté válnak. Kívánhatna az ember ennél többet?

A fiam 4 éven keresztül volt gyermekvasutas. Büszkén és kitartóan járt éveken keresztül szolgálatba. Hajnalban kelt, este ért haza, de a szemében mindig ott volt az a csillogás. Talán ez az igazi öröm érzése. Azt nem tudom pontosan, hogy ennek köszönhető-e, de az biztos, hogy 16 évesen képes célok kitűzésére, majd azok tudatos megtervezésére.

Ennek mentén elgondolkodtam, hogy vajon manapság melyik szervezet mondhatja el magáról, hogy így működnek a csapatának tagjai?

Kérdem én: Hol dolgoznak a gyermekvasutasok felnőttkorukban? Mert szívesen dolgoznék velük :-).

Tipp: A kíváncsiság kedvéért érdemes lenne megkérdezni egy állásinterjúnál, hogy az „interjúalany” volt-e gyermekvasutas gyermekkorában. Nálam biztosan előnyt jelentene :-).

 

 Régóta szerettem volna írni a miniatürizált vezetőkről. Íme :-).