Forrás: Pixabay

Kitavaszodott. Megfogalmaztam, hogy egy kertvárosban nemcsak felelős kutyatartás létezik, hanem felelős tujatartás is, amelynek véleményem szerint szabályai vannak, legalábbis kellene, hogy legyenek. Tehát a kitavaszodással újra életbe lépnek bizonyos íratlan, ki nem mondott szabályok, ezzel párhuzamosan a kertbéli élményeim is. A sorházrészünk kertje bal oldalról tujákkal, jobb oldalról kerítéssel, szemben pedig kerítéssel és tujákkal van elválasztva a szomszéd kertektől.

Amikor tuját ültetünk kerítés gyanánt, akkor számolnunk kell azzal, hogy azt minimum ketten fogják nézni. Az, aki ülteti, nem akar átlátni a szomszédba, vagy azt nem akarja, hogy belássanak őhozzá. De figyelembe kell vennie azt is, hogy a szomszédnak jó-e ez egyáltalán. Ha sikerült megegyezni az éves tujaápolásban, akkor nagyon jó, ha nem, akkor jön a mi esetünk. A szemben lévő tujasort még az eredeti vevő ültette, melynél önként vállalták, hogy évente kétszer átjönnek és megnyírják, permetezik, hiszen leginkább ők akarták a tujasort. Ez nagyon jól működött több mint egy évtizedig, azonban jelenleg az ő költözésükkel gyökeresen megváltoztak a „szokások”. A tujákat csak az ő oldalukról permetezik (úgy, hogy nem szólnak előtte, így a gyerekek a bűz miatt szaladnak be a lakásba), nyírják, csinosítják kertész segítségével. Tavaly jeleztük, hogy eléggé csúnyán barnul a mi oldalunkon és már zavaróan átlóg (legalább 5 lakás lakói nézik ezt), kérjük jöjjenek át és tegyék rendbe. Átjöttek, és vágás gyanánt egy leheletnyit lemetszettek belőle. Kértük, hogy vágjanak többet, mert zavaró. Azt nem lehet, mert nehogy már átlássunk hozzájuk. Miután elmentek, természetesen minden lakó jól megnyírta a tujákat…..

Mert ugyebár a Szomszédjog alapján a szomszéd felszólítása nélkül nem tehetünk semmit a tujákkal, ami az ő területükön áll. De mi van akkor, ha szólunk, jönnek, alig csinálnak valamit (csak úgy, hogy kizárólag nekik jó)? Kinek a joga és kötelessége ilyenkor a permetezés, a rendszeres karbantartás? Ő locsolja, mi nézzük. Csúnya és barnul (vagy lehet, hogy örökbarna?) és átlóg mindegyik szomszédhoz……őket ez tényleg miért is zavarná? Fontos-e a felelős tujatartás szabályozása is? Létezik-e felelős tujatartásra vonatkozó etikai kódex? Úgy gondolom, hasznos lenne, ha létezne, de nincs ilyen.

A bal oldali szomszédunkkal határos tujasor kezelése az elejétől kezdve flottul működött. Mindketten akartuk, így hát megegyeztünk a vágásról, karbantartásból, cseréről, locsolásról. Na, ez a kulturált felelős tujatartáshoz való magatartás. Ha már mindketten nézzük, és azt is tudjuk, hogy nem akarunk a másikhoz átlátni, akkor annak vannak következményei, a mi felelősségük ennek betartása és fenntartása.

Ha a prognózisom nem csal, akkor éveken belül egy örökbarna tujasort fogunk bámulni a teraszunkról. Csak azt nem értem, hogy miért nem gondolnak abba bele, hogy ha az egyik oldalról rohad a tuja, akkor előbb-utóbb az ő oldalukra is ki fog hatni. Nem baj, megvárom, és akkor lehet, hogy lesznek közös felismeréseink, ami együttműködést teremt, és a vadiúj tujasort a tujatartási etikai kódex alapján fogjuk gondozni .

 Kertvárosi elmélkedés a tujatartásról, illetve annak szabályairól. Léteznek-e egyáltalán?