Tisztában vagyok vele, hogy ez az a cím, ami megkövezést követel. Én mégis felvállalom, történjék bármi. Soha nem voltam az az ijedős fajta.

Szóval mindig a szülő rontja el…ez a mondat hagyta el a számat a minap. Legyen szó iskolai együttműködésről, vagy éppen sportról. Miért rontja el a szülő?

Mert nem tudja, nem érti és nem is akarja érteni, megérteni és megismerni a saját határait.

Bele sem gondol, hogyan tudja tisztelni a gyerekét, a pedagógust, edzőt és persze önmagát. Mert ez utóbbiból indul ki minden.

Miért gondoljuk mindig azt, hogy az a jó amit mi gondolunk, amit mi teszünk? Sok esetben ezt ki is tesszük és erőből, erőn felül nyomjuk és nyomjuk. Egyszer és mindenkorra meg kéne azt érteni, hogy ez sajna nem így van. És ezzel pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk.

De akkor hol is van a helyünk a mátrixban? Hát azt kell, hogy mondjam, hogy pont nem ott, ahol gondoljuk.

Tegyük helyre, én is rontottam már el. Nem egyszer. Viszont úgy gondolom, tanultam belőle. Voltam okosabb pedagógusnál, sőt még edzőnél is, amikor megkérdeztem, hogy miért olyan elemek vannak a gyakorlatba, miért ez a zene, miért ez a ruha. Vajon hol van ennek a határa? Hát ott, hogy elsősorban

a gyereket kell megkérdezni, hogy neki mi jó.

Aztán az edzőt megkérdezni, hogy miért gondolja így és hogyan tudjuk abban támogatni őt és a saját gyerekemet egyaránt, hogy eredményt érjenek el.

Ha ez azt jelenti, hogy be se gyere az épületbe, akkor azt. Ha azt jelenti, hogy a versenyre se menj el, akkor azt. Sőt. Ha azt jelenti, hogy egyesületet kell váltani emiatt, mert valami hiba van a mátrixban, akkor azt.

Elmondom, hogy éveket töltöttem az autóban várva, hogy rend legyen bennem. Nem volt könnyű, viszont láttam a hatását. Az autóban töltött sok-sok órám eredménye az, hogy a gyerekem megtanult kommunikálni, kiállni magáért, mert megkérdeztem tőle, hogy ő mit szeretne. Órákon át tartó beszélgetések mentek, mire megértettem azt, hogy hiába minden ellenérvem, a gyerekem szíve ezért dobban. És ez nem megmagyarázható, hiszen soha nem juthatok el addig az érzésig, ahol ő tart, mivel nem voltam sportoló.

Tiszteletben tartom, hogy neki ez az útja

és ha rögös is, ő választotta, valószínű nem véletlenül. Életem legnagyobb szülői feladata ennek a támogatása, viszont azt gondolom, hogy megéri, hiszen engem is fejleszt.

A szülő akarat érvényesítése, ereje, jegyezzétek meg, MINDIG a gyereken csattan.

Szidtam én is edzőt már, sőt pedagógust is. Nem volt jó ötlet. Mindig azt kell nézni, hogyan lehet egyel jobb, ha a gyerek ezt szereti és akarja csinálni. A gyerek ezzel elsősorban azt fogja megtanulni, hogyan lehet egy nehéz helyzeten felülkerekedni, vagyis azzal megküzdeni.

Ezzel is támogatom mindkettőnk megküzdését.

Soha életemben nem gondoltam volna szülőként, hogy támogatnom kell a gyerekemet egy olyan sportban, aminek csak árnyoldalát látom. Persze a szíve-lelke van benne, ahol elsősorban önmagának akarja megmutatni, hogy mindig tud többet, jobbat.

A lényeg, hogy ő maga kiteljesedhessen ebben.

Hogy mi az, ami „kárpótol” ebben szülőként? Hát az az érzés, amikor egy világbajnokságon látom a szőnyegen, egy fináléban, vagy a dobogón. És miért? Mert öröm azt látnom, hogy

megint tudott lépni egyet önmagával szemben.

Elsősorban ömmagával szemben, másodsorban a sportban.  Az a ragyogó arc, az elégedettség és a boldogság érzése amit látok rajta, minden nehézséget elfeledtet. Ezt viszont csak úgy lehet, hogy tiszteled a gyereked. Ha tiszteled a gyereked, ez azt jelenti, hogy magadat is tiszteled. Ha tiszteled a sportágat és elfogadod, hogy így működik, akkor együttműködsz azon a mezsgyén, ami mellett még ember lehetsz. Valahogy így látom, hogy így működik.

…..és amellett nem tudok elmenni, hogy mindig a szülő rontja el. Mert továbbra is így gondolom.

————————————————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzésünk, közvetlenül a bejegyzés alján látható ÉRTÉKELÉS-nél fejezheted ki, mennyire, továbbá ugyanitt megoszthatod a Facebook-on keresztül is, ha jelentett számodra bármit az írás tartalma.

Az oldal alsó részében található HOZZÁSZÓLÁSOK résznél tudod elmondani véleményed, amit előre is nagyon köszönünk, hisz kölcsönösen formáljuk egymást. A fenti funkciók használatához, tájékozódáshoz a Pontblog GDPR szabályzatát itt találod.

Többi sport témájú írásainkat itt találod:

https://www.pontblog.hu/portfolio/category/perpetuum-mobile/