Forrás: Unsplash

Milyen csodálatos ez a magyar nyelv: csupán egy szóköz és máris megváltozik egy szó értelme. Manapság használjuk ígyis-úgyis, de tudjuk-e a pontos jelentésüket? A két szó jelentése ugyan más-más, de mégis van benne valami közös. Különösen, ha az én képemet abban az értelemben használom, mintha egy rólam készült fotó vagy festmény lenne; így máris kapcsolódhat egymáshoz a két szó jelentése.

Az énképünk személyiségfejlődésünk során alakul ki, melyben szerepet játszik az a tudás, amit saját magunkról szereztünk, benne van az is, ahogy a környezetünk lát minket. Szerencsés és ideális az az eset, ha a rólam készült kép (az én képem) összhangban van az énképünkkel. Ha a tükörből az az ember néz vissza ránk, akinek mi is látjuk magunkat, és amilyennek a külvilág is lát minket, illetve, amit elképzelünk magunkról, amivé válni szeretnénk, akkor összhangban vagyunk magunkkal. Fontos ezzel kapcsolatban azt is tudni, hogy a hangsúly az összhangon van, és nem a tökéletes egyezésen!  Boldog és kiegyensúlyozottak akkor lehetünk, ha ez az összhang megvan. Nem kell tökéletesnek lennünk…elég, ha tudásunk van a hibáinkról és az erényeinkről, amit képesek is vagyunk felvállalni. Tehát akkor tudom igazán képviselni a saját érdekeimet, ha összhangban vagyok önmagammal.

A minap találkoztam egy nagyon kedves ismerősömmel, aki a hatodik ikszhez közeledve életmódot váltott: elkezdett sportolni és egészségesen étkezni. Jó pár kilót leadva nádszál karcsú lett. Amikor megdicsértem az alakját és a kitartását azt mondta, hogy szerinte valami baj van vele, mert ha most a tükörbe néz, ő nem azt látja, amit én mondok neki (hogy nádszál karcsú lett), hanem azt érzi, hogy rakódnak rá a kilók. Megmondom őszintén nagyon megdöbbentem, mert eddig azt hittem, hogy a testkép zavarok a serdülők kiváltsága, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem így van.

Én, ha saját magamra gondolok, akkor még mindig a 25 éves énemet látom….nem azt az ősz-ráncos, itt–ott megereszkedett izomzatú hatvanast, aki vagyok valójában. Gyakran el is mosolyodom ezen….fura vagy sem, de az én képem mégis összhangban van az énképemmel és ez a lényeg . Köszönöm jól vagyok .

Vajon külön és egybeírva is ugyanazt jelenti a két fogalom? Ki tudja?