Forrás: Unsplash

Négy gyertya, négy hét és megannyi gondolat. Kinek mit jelent az adventi készülődés? Sokaknak rohanást, rengeteg munkát, idegeskedést, túlköltekezést, fáradtságot, kimerülést. Én most ezt is egy kicsit másképpen szeretném. Azt szeretném, ha a szűk környezetemben ez az ünnepi időszak a készülődésről, a lelkünk megtisztulásáról, a szeretetről és az örömről szólna. Lehet, hogy nem fog a lakás minden szeglete ragyogni a tisztaságtól, lehet, hogy nem készítek 72 féle ételt, nem sütök száz féle süteményt, nem rohangálok az utolsó pillanatban is kétségbeesetten ajándékokért, mert rájöttem, hogy ez nem is olyan fontos.

Az ünnep nem a külsőségektől lesz meghitt, hanem attól, hogy figyelünk egymásra, hogy ajándékokat készítünk, és nem vásárolunk.

Fontos lenne, hogy megpróbáljuk kitalálni azt, minek örülne a másik. A legnagyobb ajándék, amit egy ember a másiknak adhat, az idő. Az idő, amit arra szán, hogy együtt legyenek, az idő, ami feltölt, az idő, amit szeretettel tudunk megtölteni.

Végiggondoltuk valaha is, hogy mi a négy gyertya jelentése? Ha nem, akkor én ezt most megteszem:

Az első gyertya és az első adventi hét a HIT-rőt szól. Na jó, de miben hiszünk? Van, aki egy felső hatalomban, van aki a pénzben. Én az emberben hiszek. Az emberben, aki tökéletesen születik a világra, aki tiszta, mentes minden gonoszságtól, rosszindulattól, ártó szándéktól. Hiszek abban az emberben, aki be tudja látni a hibáit, aki nem tökéletes, de a tökéletességre törekszik. Aki vét hibákat, de be tudja ismerni, és ezáltal ki is tudja javítani azokat. Hiszek a megértésben és a megbocsátásban. Ez az én üzenetem az első hétre.

A második hét a REMÉNY, ami az én olvasatomban inkább a bizalom. Én abban reménykedem, hogy azok az emberek, akik körülöttem élnek, őszinték, egyenesek, ha kell kritikusak. Hogy a számomra fontos családi és baráti kapcsolataim őszinték és szeretetteljesek. Reménykedem, hogy a magammal szemben támasztott néha szentimentális, máskor túlzottan racionális elvárásaimnak meg tudok felelni. Bízom abban, hogy túlzott igazságérzetemmel nem bántok meg másokat.

És máris itt a harmadik gyertya, ami az ÖRÖM-öt jelképezi. Ha az első két hét gondolatiságát megtudtam valósítani, ha őszintén végigjártam a belső utamat, ha megtisztítottam az elmémet és a lelkemet a haragtól és a bosszú mérgező érzéseitől, akkor igen, ez a hét számomra az örömet hozza el.

Hamarosan meggyullad a negyedik gyertya, és ott áll majd a szobában a feldíszített karácsonyfa, és ott lesz mindenki, akit szeretünk. Ahogy egymásra nézünk, ahogy nézzük a gyerekek csillogó szemét, a várakozást a tekintetekben, a meghittséget és azt a leírhatatlan megnyugvást és örömet, hogy megkaptuk a legnagyobb ajándékot, amit kaphatunk: a Szeretetet.

Mert a SZERETET Advent negyedik és egyben legfontosabb üzenete.

Én ettől kezdve ilyen készülődést és ilyen Karácsonyt kívánok magamnak és természetesen másoknak is.

Advent 1×1 egy kicsit másképpen 🙂