A tavasz legfontosabb vallási ünnepe a Húsvét. Ha a Húsvét szót elemezve szétszedjük, hús-vét, jelentheti azt, hogy húst vehetünk újra magunkhoz. A Nagyböjt 6 hete a testi és lelki megtisztulás időszaka. A katolikus egyház a pénteki napok húsmentességét írja elő, de vannak, akik további vállalásokat is tesznek ezekben a hetekben, mint például az egész nagyböjti időszakban nem esznek húst vagy egyéb élvezeti dolgokat vonnak meg maguktól, mint például nem isznak alkoholt vagy nem esznek édességet. Az orvosok és a természetgyógyászok is a tavasszal javasolják a böjtök és a tisztító kúrák elvégzését.

Ahogy a természet is a téli dermedtség után újjáéled, a testi folyamatainknak is

megújulásra van szüksége.

A jobb időjárás és a tavaszi napsugarak hatására egyre többen járnak a szabadban sétálni, kirándulni és sportolni. A mozgás is támogatja testünk belső tisztulási folyamatait.

A test megújulása mellett nagyon fontos a lelki/spirituális megtisztulás, megújulás és újjászületés is. Húsvét egyik fő üzenete számunkra, hogy a

legnagyobb szenvedés után is fel lehet támadni.

Az óember, azaz az életünket nem támogató, akadályozó és megterhelő viselkedések, szokások, érzések és családi minták keresztre feszítése után támadhat fel bennünk az újember, vagyis az elfogadó, befogadó, alkotó és feltétel nélkül szerető énünk.

Ha az ember fel tudja venni a keresztjét, még ha többször el is esik alatta, de mégis

újra és újra fel tud kelni és a hátára tudja venni és tud menni tovább az úton,

sokszor családi, baráti vagy egyéb segítők támogatásával. Ezt üzenheti számunkra Jézus keresztútja a Golgota hegyén. Vedd a hátadra a keresztedet és menj végig az utadon! Ne félj, mert nem vagy egyedül!

Minden ember életének megvan a maga sokszor nem is látható keresztje. A megszületésünktől, sőt már a fogantatásunk időpontjától gyűjtjük be a tapasztalatainkat, amik lenyomatokat hoznak létre bennünk mind testileg, mind érzelmileg. A testi vagy lelki fájdalmainkból, veszteségeinkből, traumáinkból, kapcsolati vagy anyagi nehézségeinkből, érzelmi elakadásainkból és félelmeinkből építjük fel a saját keresztünket.

Az első lépés a keresztutunkon, hogy fel tudjuk ismerni, majd felvállalni a szenvedéseinket és azokat az okokat, amik miatt ide jutottunk. Talán a legnehezebb meglátni és felvállalni annak a felelősségét, hogy mi a mi részünk benne, illetve megbocsájtani azoknak, akinek vagy aminek még köze van hozzá. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor tudunk csak elindulni a megváltás, azaz a valódi változás vagy újjászületés felé vezető úton.

A keresztút végén áll a Kereszt, aminek az az ígérete, hogy

újra vissza tudunk találni a Középpontunkba,

vagyis a Szívünk elveszett békéjébe. A Kereszt vertikálisan és horizontálisan helyezkedik el a térben, vagyis felfelé és lefelé, balra és jobbra, előre és hátra, és a középpontba mutat.

Felfelé az Ég felé, azaz az isteni, a szellemi vagy az intellektuális táplálékok, értékek és erőforrások felé. Lefelé a Föld felé, a kézzel fogható, materiális, anyagi kapaszkodók és gyökerek felé.

Balra a Női princípium (jin) felé, az elfogadó, befogadó és alkalmazkodó részünk felé. Jobbra a Férfi erő (jang) felé, a kreatív, alkotó és megvalósító törekvéseink felé.

Hátra a Múltunk felé, ami a pozitív és negatív tapasztalataink gyűjteménye. Előre a Jövő felé, a legszebb reményeink és a legsötétebb félelmeink felé.

És mindezek Középpontjában van az egyensúlyi állapot, a harmónia, az öröm, a szívünk békéje, a jelen tudatos megélése.

A kereszt felvállalása azt is jelenti, hogy a fenti szempontokból tekintek a

belső közepemből magamra,

a szenvedésemre, a fájdalmamra, a félelmemre, a dühömre, elfojtott vágyaimra és szükségleteimre, illetve más nehéz érzéseimre. A célunk, a vágyott jövő, a megújulás, az újjászületés elérése, hogy vissza tudjunk találni a középpontunkba, hogy újra gyermeki rácsodálkozással tudjuk megtalálni az Élet örömeit és azokért Hálát tudjak adni annak ellenére, hogy végig kellett mennem a saját keresztutamon.

Keresztünkről leszállva, feltámadva a hit, a remény és a szeretet által, megtalálva a békét, a harmóniát és az örömöket a minden napok csodáinak felfedezésében, ahogy a gyermekek is megtalálják Húsvét hétfő reggelén a húsvéti tojásokat, ami

az élet újjászületésének a szimbóluma.

————————————————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzésünk, közvetlenül a bejegyzés alján látható ÉRTÉKELÉS-nél fejezheted ki, mennyire, továbbá ugyanitt megoszthatod a Facebook-on keresztül is, ha jelentett számodra bármit az írás tartalma.

Az oldal alsó részében található HOZZÁSZÓLÁSOK résznél tudod elmondani véleményed, amit előre is nagyon köszönünk, hisz kölcsönösen formáljuk egymást. A fenti funkciók használatához, tájékozódáshoz a Pontblog GDPR szabályzatát itt találod.

Mária hasonló tartalmú írásait itt találod:

Klinger Mária: Túlélés helyett megélés, avagy…

Klinger Mária: Egyensúlyban önmagammal