Mi az „ára” a szeretetnek? Furán hangozhat ez a felvetés, azonban az Advent első hetében a Karácsony közeledtével joggal tehetjük fel magunknak ezt a kérdést.

Az üzletek polcain már novemberben sokszor megjelennek a csoki Mikulások, a karácsonyi díszek és az égősorok. Az akciós újságok oldalai tele vannak ajándék ötletekkel. Vannak, akik már összeírták, hogy kinek mit szeretnének venni, vagy mit szeretnének kapni ajándéknak karácsonyra.

Azonban jó lenne, ha nem csak a materiális javak cseréje történne meg ebben az időszakban, hanem több minőségi időt és figyelmet tudnánk szánni szeretteinkre és magunkra is.

Lassan el lehet már kezdeni számot vetni az idei év eseményeivel és tapasztalataival. Ha mindezt a

szeretet szemüvegén keresztül nézzük,

több szempontból vizsgálhatjuk meg.

Mi történt? Én hogyan voltam benne? Hogyan reagáltam? Milyen érzéseket keltett bennem? Mit mondtam? Mit tettem? Milyen következtetéseket, illetve tanulságokat vontam le utána? Mennyire támogatta a céljaimat? Mennyire segítette az önbecsülésemet vagy az önszeretetemet? Kik voltak a fontos szereplők? Hogyan hatottak a történések a köztünk lévő kapcsolatra? Erősítették vagy gyengítették?

Amikor valaki vagy valami fontossá válik számunkra, a vele kapcsolatos érzések és gondolatok

intenzívebbé válhatnak

mind pozitív, mind negatív irányban. Minden együtt töltött perc örömöt okoz és egyre több minőségi együttlétre vágyunk. Ha valakit vagy valamit megszeretünk, megjelenhet a félelem az elvesztésétől vagy a visszautasítástól. Minél inkább félünk vagy féltjük a kapcsolatot, annál inkább jelenhet meg akár féltékenység is, ha nem kapunk kellő figyelmet vagy időt a szeretett féllel való kapcsolódásban.

Ugyanakkor szomorúsággal tölt el a hiánya vagy ha megbánt minket akarva akaratlanul. Emellett megjelenhet a harag és a düh érzése is, amiért bántóan beszél vagy viselkedik velünk.

Azokban a kapcsolatokban a legerősebbek ezek az érzéseink, amik és akik

a legfontosabbak számunkra.

A szeretet ünnepe közeledtével a szüleinkkel és a nagyszüleinkkel, a gyermekeinkkel, a párunkkal, a barátainkkal vagy a testvéreinkkel való kapcsolatunkat lenne jó megvizsgálni ezen a szemüvegen keresztül. Jó lenne, hogy ha a félelem, a féltékenység, a szomorúság, a harag vagy a csalódottság helyett tudatosan minél inkább

az öröm, a hála, a béke, a figyelem és az összetartozás és megbocsátás

érzéseivel tudnánk megtölteni az ajándékainkat, amikkel szeretteinket szeretnénk meglepni a karácsonyfa mellett.

Kívánok mindenkinek egy tudatosabb készülődést az idei adventi időszakban egy szeretet teljesebb Karácsony megéléséhez!

————————————————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzésünk, közvetlenül a bejegyzés alján látható ÉRTÉKELÉS-nél fejezheted ki, mennyire, továbbá ugyanitt megoszthatod a Facebook-on keresztül is, ha jelentett számodra bármit az írás tartalma.

Az oldal alsó részében található HOZZÁSZÓLÁSOK résznél tudod elmondani véleményed, amit előre is nagyon köszönünk, hisz kölcsönösen formáljuk egymást. A fenti funkciók használatához, tájékozódáshoz a Pontblog GDPR szabályzatát itt találod.

Hasonló tartalmú írásaink itt olvashatók:

“Hiszekegy…”

Füredi Dóri: Karácsonyi guillotine

Balassa Rozi: Hajrá! Karácsony!