Tényleg ki dönti el? Mi dönt abban, hogy ki az öreg? Miért ítélkezünk kor alapján? Hogyan jut eszünkbe egy ilyen világban – ahol a külső már kortalan -, megjegyzést tenni bárkire? Olyan társadalomban élünk, amely elmossa a kort. Mindig toppon kell lennünk, különben elveszítjük az értékünket. Mindenkit úgy ítélünk meg, hogy hasznos vagy felesleges.

De ki dönti el,

hogy mi alapján sorolunk, kategorizálunk? Egyáltalán, hogy lehet az, hogy csak x éves korig vagy alkalmas, avagy pont nem alkalmatlan munkára, lehetőségekre, új életre? Ha körbenézünk annyi törődött, szomorú, fásult arcot látunk. Elgondolkodtató, hogy ténylegesen kortalan a kilátástalanság. Miért nem jár, hogy

legyenek álmaink?

Hogy állandó gáncsoskodás nélkül valósítsuk meg azokat? Hogy ne a kor, hanem a vitalitásunk, a tenni akarásunk döntsék el, hogy mire vagyunk képesek?

Szerintem jár minden embernek, hogy válthasson! Hogy a tapasztalat ne gátló tényező legyen, mert csak a korral alakul ki. Hogy ne egy jóval fiatalabb döntse el, hogy alkalmas vagy-e arra, amit ő nem is tud, hiszen nem is tapasztalta. És sorolhatnám, hogy milyen determináló tényező még a kor.

Pedig mindenhol azt sugározzák felénk, hogy az örök fiatalság megőrzése ajtókat nyit meg előttünk. Ez igaz is lenne, ha a harmadik kérdés, rubrika a nyomtatványokon nem a születési év lenne. És már külön csomagba kerülsz. Nem akarnak látni, beszélgetni veled. Nem akarják tudni, hogy képes vagy-e rá. De legyünk igazságosak, egy fiatal meg a tapasztalatlansága miatt kerül ugyanabba a csomagba, majd a papírdarálóba.

Sorsokat darálunk le!

Emberekről döntünk látatlanban! Elkeserítő…

És ekkor hihetetlen, de egy számomra értéktelennek titulált műsort nézett családom (igen, én is hajlamos vagyok látatlanban ítélkezni!). Megdöbbentő dolog történt. 42 évesen szuper modell címért indult egy gyönyörű 5 gyermekes anyuka. Már hallom is a felhördülést, „az ő korában”?! A legszebb, hogy igen, bejutott! Miért? Mert gyönyörű, értékes, érett és az álmaiért küzd! Mi kellett hozzá? Az, hogy megértsék a motivációját. Hogy ne a kora, hanem az értékei alapján osztályozzák.

Hogy ő bátran vállalja fel önmagát! Hogy ne foglalkozzon a begyöpösödött előítéletekkel teli világgal.

Hogy merjen élni!

Kell, hogy legyenek álmaink, vágyaink, amelyek továbbvisznek. Ne hagyjuk, hogy más döntse el, hogy milyen élet vár ránk! Egyszerűen éreznünk kell, hogy képesek vagyunk megvalósítani önmagunkat. Mindennek megvan az ideje, amiben a cél a csillagos ég! Mert képesek vagyunk RÁ!!

————————————————————————————————————————————-

Ha tetszett a bejegyzésünk, közvetlenül a bejegyzés alján látható ÉRTÉKELÉS-nél fejezheted ki, mennyire, továbbá ugyanitt megoszthatod a Facebook-on keresztül is, ha jelentett számodra bármit az írás tartalma.

Az oldal alsó részében található HOZZÁSZÓLÁSOK résznél tudod elmondani véleményed, amit előre is nagyon köszönünk, hisz kölcsönösen formáljuk egymást. A fenti funkciók használatához, tájékozódáshoz a Pontblog GDPR szabályzatát itt találod.

Hasonló tartalmú írásainkat itt olvashatod:

Hiteltelen tükrök

Balassa Rozi: Mi az a szakasz?