Forrás: Pexels

Imádom az olyan könyveket, filmeket, sorozatokat, amik elgondolkodtatnak és lekötnek. Legnagyobb problémám ugyanis az, hogy nem tudok kikapcsolni. Nem vagyok képes leállni, folyamatosan azon pörög az agyam, hogy helyt tudjak állni. Megállás nélkül agyalok, hogy másnap mit és hogyan kellene csinálnom. Ez sajnos elég káros az egészségemre, ezért betegállományba kerültem és így van időm sorozatot nézni :

Legújabb kattanásom a Briliáns elmék.

Szuperül eltalált karakterek, fordulatos történet, több szálon futó cselekmény egy csipetnyi szarkasztikus humorral megfűszerezve. Imádom, hogy gondolkodtat, hogy figyelnem kell minden részletre. Teljesen kikapcsol az agyam tennivalókért felelős része.

Adott egy iszonyú jó pasi, Harvey. Dörzsölt, intelligens, jól öltözött, és nem mellesleg vezető beosztású ügyvéd egy jogi cégnél. Felvesz magához asszisztensnek egy srácot Mike-ot, akinek nincsen jogi diplomája, viszont fotorealisztikus memóriájának köszönhetően olyan agya van, mint egy szivacs. Kettőjük összecsiszolódása, civódása, főnök-beosztott, mentor-tanítvány viszonya szolgáltatja a sorozat alapját.

A kulcsmomentum, ami minden részben célkeresztbe kerül:

a lojalitás.

A fiatal asszisztensnek rendkívül ügyesen kell lavíroznia ahhoz, hogy sikereket érjen el ebben a beosztásban, hiszen rendszerint egyszerre két-három személynek kell megfelelnie. Ennek következtében rengetegszer hibázik. Hiába tudja betéve a jogi törvénykönyvet (amit egy elolvasás után rögtön, hibátlanul képes felidézni a felvételi elbeszélgetés alatt). Szóval néha butaságokat csinál, de szépen lassan beletanul. Közben végletekig hűséges Harvey-hoz és a céghez. Borzasztóan sokat dolgozik és bármit is szúr el, mindig a legjobb tudása szerint igyekszik kiköszörülni a csorbát.

A hibák persze másnak is szemet szúrnak. Jessica, aki társelnök a cégnél nem nézi jó szemmel Mike tevékenységét, felnagyítja a hibáit és bizalmatlan lesz vele szemben. Csakhogy Harvey mindig kiáll Mike mellett. Megvédi, teljes vállszélességgel mögötte áll, és amikor egy-egy zűrös ügyből sikerül jól kijönniük, nem egyedül aratja le a babérokat, hanem kiemeli, hogy az asszisztense milyen sokat segített neki, ezzel pedig sokkal jobb fényben tünteti őt fel Jessica előtt. 

Mert szerintem ez a kulcs. A kölcsönös bizalom és hűség.

Ők ketten intelligenciában és rafinériában hasonlítanak egymáshoz. Ugyanakkor kiegészítik egymást, mivel Harvey egy hűvös és racionális alkat, míg Mike sokkal lelkisebb. Nehezen képes elvonatkoztatni az ügyfelek érzelmeitől, aminek következtében sokszor addig nyomoz és kutakodik, ameddig rá nem világít arra, hogy a háttérben más megoldatlan ügyek is lehetnek. A történet alatt Harvey pedig elkezd rá hallgatni. Máshogyan kezdi el szemlélni az ügyfeleket, és jobb emberré válik általa, sőt talán jobb ügyvéddé is.

Tehát kölcsönösen jobbá teszik egymást,

tanulnak egymástól, és vállt-vállnak vetve húzzák ki egymást a bajból, és oldanak meg „pro bono” (az önként vállalt, fizetés nélküli ügyek rövidített elnevezése latin szóval. Máris kész ügyvédtanonc vagyok !) vagy éppen milliárdos ügyeket.

Szóval leegyszerűsítve: adott egy főnök-alkalmazott helyzet. Ahol ugyan érzékelni lehet az alá-fölérendelt viszonyt, de nagyon erős biztonságérzetet ad az, ha a felettes mély bizalmi viszonyban van a beosztottjával. Szerintem ez a legfontosabb, ez az, ami egy munkahelyen biztonságérzetet teremthet a kollégákban.

Hiába tudja valaki, hogy jól dolgozik, hogyha Damoklész kardjaként lebeg a feje felett, hogy letolást kap, megalázzák nyilvánosan, kirúgással fenyegetik, mert valami hibát vétett.

Hiszen csak az hibázik, aki csinál valamit.

Nyilván ez a másik oldalról is így van, a főnök is olyan beosztottat akar, aki megtesz mindent annak érdekében, hogy a munka kifogástalan legyen. Láblógatással nem lehet bizalmat kivívni, ez nyilvánvaló. Sok munka, rengeteg belefektetett idő, energia, lelkesedés és igényesség kell hozzá. De ha valaki képes ezt megfelelően kiépíteni, képes ezért áldozni, akkor ennél szerintem nincsen jobb érzés. Amikor beér az ember a munkahelyére és azt érzi, hogy szereti a munkáját, jó abban, amit csinál, és tudja, hogy van kihez fordulnia, hogyha mégis elakadna.

Szóval azt hiszem, jelentkezem a jogi karra a Harvardon és Harvey Specter asszisztense leszek.

Rögtön ezután pedig a felesége is. (Nem! Nem érdekel, hogy ő egy kitalált karakter és mindez csak fikció…) 

Mert ugyebár merjünk nagyot álmodni… ☺ 


Ha szeretnél még a Pontblogon más bejegyzéseket is olvasni, itt megteheted.

Ha tetszett a bejegyzésünk, megoszthatod vagy lájkolhatod a tartalmat.


Hasonló témában írt bejegyzéseinket itt találod:

Balassa Rozi: Egyik legfontosabb erényünk…

Balassa Rozi: A csatorna, avagy napjaink összeköttetései

http://pontblog.hu/portfolio/somhegyi-dori-honap-dolgozoja/Harvard + Briliáns elmék + Imre Lili = Boldogság 🙂 Ennyire egyszerű 😀