Forrás: Unsplash

Minden fórumon találkozhatunk ezzel a témával. Nem tudom ki hogyan éli meg ezt a problémát, melyik oldalra áll. Én az „egészséges” oldal hívői közé tartozom. Azaz minden, ami jólesik, finom és nem mesterséges  az jöhet. A nagypapám mindig azt mondta: „Szarok erre a sok hülyeségre, amíg jól érzem magam!” Majd a szalonna és lilahagymás kenyér kombó elfogyasztása után kisétált a kertbe és tovább ásott, ültetett. Érdekes módon nem volt túlsúly gondja és izületi problémája sem. Sőt vírus is ritkán támadta meg, bár ebben a pálinka is nagy szerepet játszhatott, amit saját alapanyagból készített.

Hát egy szép napon úgy gondoltam, hogy férjemet bevezetem a bio étkezés gyönyöreibe, annak ellenére, hogy ő kifejezetten a nagypapám “fan-jaként”, minden ilyen „sz..t” eddig elutasított.

Tehát egy ködös, depresszív szombat reggel megkörnyékeztem, milyen csoda tasakos ételt vettem, ami a jövőben tökéletes reggeliként kerülhetne fel a palettánkra, ha neki is ízlik. Az első, kissé elutasító, de nem sértő grimasz után persze még nem adtam fel. Felajánlottam, hogy választhat a vizes vagy tejes variációból illetve gyümölcsös vagy csokis csodákból.

Reakció nélküli, merev arckifejezéséből

arra mertem következtetni, hogy most kell ütnöm a vasat, mert talán engedi a formálást. Elkezdtem részletezni, hogy milyen rendkívüli tápanyagok vannak benne! Ja és nem kell rágni :-D! Ugyan azt nem tudtam, hogy ez utóbbi miért is jó, de jól hangzott! A gyerekek imádják, és hát nem utolsó sorban én is! Leveszi a terhet a vállunkról, nem kell küzdeni a szabadnapjainkon a reggeliért! Éppen elég az ebéd mizéria!

Egyszer csak megláttam a tekintetében a pillanatnyi enyhülést…. ezt kihasználva, odatangóztam kedvesem elé és egy csodálatos bögrében elkészített csokis-tejes reggelivel… és tudtam, ahogy rám nézett, hogy szeret, mert ezt a bögrét, ezzel a kinézettel, sosem vette volna a kezébe. Rám mosolygott (ma már tudom, fintor volt).

Nagy levegőt vett, éééééééésssss……..majdnem megfulladt!

Ugyanis e bio csoda felragadt a szájpadlására, amely abban a szent pillanatban diszkrét öklendezésre késztette. Rövid ötperces agonizálás után – aminek egy gyorsan érkező pohár víz vetett véget -, egy igazán kedves, már-már költői hasonlat hagyta el drágám száját:

„Akár a sitten!”

És az imént elkövetett hiba kiküszöbölésével, újabb kanállal vette magához a sittesnek titulált táplálékot. De már kisebb adagban, gyorsan lenyelve, hogy ne legyen ideje feltapadni a szájpadlására….és csodák csodájára már az ízvilágban is fel tudott oldódni……majd megkérdezte – „Kicsi, mennyit adtál ezért a borzalomért?”

És ekkor felelőtlenül, figyelmeztettem arra a tényre, hogy nagyapáink idejében volt olyan időszak, hogy csak ezt tudták enni és mégis milyen egészségesek voltak!

Egyszerűen úgy éreztem, hogy nem adhatom fel! Küzdenem kell!

A kevesebb munkáért, a könnyebb megoldásokért, és a bio és egészséges ennivalóért! Hiba volt! Mert férjem csak ennyit mondott:   „-Édesem, mi az hogy bio? Ezen a levegőn? Röhejes!!!!… de észrevetted, hogy ez egy zacskóban van és hosszú lejárati idővel vásárolható? Ja és nagyapáink ilyet még bosszúból sem tálaltak volna elénk!”

Megsemmisülten néztem, ahogy ezek után a konyhába robogott és reggelit készített nekünk, miközben csöndesen röhögött. Ma már tudom, hogy rajtam…. mert a kása utóhatása az volt, hogy

ráragadt a bögre belső falára,

amit csak kínkeservesen tudtam lerobbantani onnan mosogatás közben. Azt hiszem, megértettem a leckét….


TOP10 írásainkat itt nézheted meg!

Ha szeretnél még a Pontblogon más bejegyzéseket is olvasni, itt megteheted.

Ha tetszett a bejegyzésünk, megoszthatod vagy lájkolhatod a tartalmat.


Hasonló témában írt bejegyzéseinket itt találod:

Bach Kriszta: Igazi motiváció Justin Timberlake-től

Füredi Dóri: Kesztyűs kézzel bánni?

http://pontblog.hu/portfolio/somhegyi-dori-kavecukor/Roziéknál a hétvégi reggeli rendhagyóra sikeredett. Lássuk miért is? 🙂